Go Back   vb.org Archive > vBulletin Article Depository > Read An Article > vBulletin 4 Articles
FAQ Community Calendar Today's Posts Search

Reply
 
Thread Tools
[HOW TO - vB4] Create a New Tab in the navbar
Lynne's Avatar
Lynne
Join Date: Sep 2004
Posts: 41,180

 

California/Idaho
Show Printable Version Email this Page Subscription
Lynne Lynne is offline 10-26-2009, 10:00 PM

Here's a pretty simple method for creating a new tab in the navbar, along with a submenu to go along with it. All you need is a unique condition for when your tab will be shown. What you will be making is a plugin to create the Nav Link along with a submenu which Link 1, Link 2, Link 3, and Drop Down which then drops down and has SubLink 1, SubLink 2, and SubLink 3. This is shown below.

NOTE: This is for 4.0.x and 4.1.x. In 4.2.x, you should be using the Navigation Manager.




This article is NOT to be used just to add another link to a submenu. It is for creating the Nav Link tab along with all the submenus. Again, if all you want is to add submenus to an existing tab, then this article is NOT for you!!!

This article is also for use by users who understand the basics of conditions and can write them. The navbar is not really an easy thing to play with if you don't know what you are doing - I think even Wayne said it had issues - so don't try this if you don't understand how to write a condition.

OK, with that out of the way....

Here's the basic template for making your new tab:

Create a plugin (Plugins & Products) > Add New Plugin:
hook location - process_templates_complete *
Title - New Tab for Navbar
Execution Order - 5
(* I used to have this listed as global_state_check but then noticed vb themselves use the process_templates_complete hook location, so I changed it.)

PHP Code:
$tabselected '';
$tablinks '';
if (
THIS_SCRIPT == 'yourpage')
{
    
$vbulletin->options['selectednavtab']='unique_name';
    
$tabselected ' class="selected"';
    
$tablinks '                <ul class="floatcontainer">
                        <li><a href="link1.php">Link 1</a></li>
                            <li class="popupmenu">
                                <a href="javascript://" class="popupctrl">Drop Down</a>
                                <ul class="popupbody popuphover">
                                        <li><a href="sublink1.php">SubLink 1</a></li>
                                        <li><a href="sublink2.php">SubLink 2</a></li>
                                        <li><a href="sublink3.php">SubLink 3</a></li>
                                </ul>
                            </li>
                        <li><a href="link2.php">Link 2</a></li>
                        <li><a href="link3.php">Link 3</a></li>
                </ul> '
;


$template_hook['navtab_end'] .= '<li'.$tabselected.'><a class="navtab" href="link.php">Nav Link</a>'.$tablinks.'</li>' 
Things to take note of:

PHP Code:
if (THIS_SCRIPT == 'yourpage'
Your condition MUST be unique! If you use a condition that is also going to evaluate to true for another tab, then they will both be highlighted and the wrong submenu may show up underneath.

PHP Code:
$vbulletin->options['selectednavtab']='unique_name'
The 'seletednavtab' must also be a unique name. Again, if you have two tabs with the same 'selectednavtab' name, then both tabs will be highlighted.

PHP Code:
$template_hook['navtab_end'] .= '<li'.$tabselected.'><a class="navtab" href="link.php">Nav Link</a>'.$tablinks.'</li>' 
You may use a different template_hook here - it just depends on where you want your tab to be - navtab_start and navtab_middle are also available.


ragtek also posted an article to do the same thing only using a template with the plugin - [HOW TO - vB4] Create a New Tab in the navbar (with template)



Originally posted on vb.org 2009-10-27.

Other related articles of possible interest:
[HOW TO - vB4] Remove the vB Default Navtabs
[HOW TO - vB4] Create your own vBulletin page
Attached Images
File Type: png vb4_nav_links.png (21.8 KB, 0 views)
Reply With Quote
  #22  
Old 11-17-2009, 03:20 PM
speedracer68 speedracer68 is offline
 
Join Date: Jul 2004
Location: California
Posts: 148
Благодарил(а): 0 раз(а)
Поблагодарили: 0 раз(а) в 0 сообщениях
Default

Please visit http://www.pro-touring.com/forum_new...the-front-page

In the upper left on the navbar it says

* Home Page * New Products * News * Events

To the right of events I want to add *Tech of the week *Member of the month * Advertise with us

or something like that.
Reply With Quote
  #23  
Old 11-17-2009, 03:47 PM
Lynne's Avatar
Lynne Lynne is offline
 
Join Date: Sep 2004
Location: California/Idaho
Posts: 41,180
Благодарил(а): 0 раз(а)
Поблагодарили: 0 раз(а) в 0 сообщениях
Default

Quote:
Originally Posted by speedracer68 View Post
Please visit http://www.pro-touring.com/forum_new...the-front-page

In the upper left on the navbar it says

* Home Page * New Products * News * Events

To the right of events I want to add *Tech of the week *Member of the month * Advertise with us

or something like that.
Then this is not the article for you. This article would help you add a whole new tab next to What's New. The sections in the CMS are added through the Section Manager. Don wrote an article (or blog, I forget) on how to do this over on vb.com
Reply With Quote
  #24  
Old 11-17-2009, 03:54 PM
speedracer68 speedracer68 is offline
 
Join Date: Jul 2004
Location: California
Posts: 148
Благодарил(а): 0 раз(а)
Поблагодарили: 0 раз(а) в 0 сообщениях
Default

Hmm, I am able to add sections. I have 6 or 8 of them and I added them through the control panel but they don't show at the top. Thanks! I will head over.
Reply With Quote
  #25  
Old 11-17-2009, 06:01 PM
arena's Avatar
arena arena is offline
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 159
Благодарил(а): 0 раз(а)
Поблагодарили: 0 раз(а) в 0 сообщениях
Default

How do I show links forum categories navbar? Same as forum blog cms
Reply With Quote
  #26  
Old 11-17-2009, 06:25 PM
Lynne's Avatar
Lynne Lynne is offline
 
Join Date: Sep 2004
Location: California/Idaho
Posts: 41,180
Благодарил(а): 0 раз(а)
Поблагодарили: 0 раз(а) в 0 сообщениях
Default

Quote:
Originally Posted by arena View Post
How do I show links forum categories navbar? Same as forum blog cms
I don't understand what you mean.
Reply With Quote
  #27  
Old 11-17-2009, 06:46 PM
Bounce's Avatar
Bounce Bounce is offline
 
Join Date: Mar 2004
Location: Edinburgh,Scotland
Posts: 919
Благодарил(а): 0 раз(а)
Поблагодарили: 0 раз(а) в 0 сообщениях
Default

Lynne,

How do you add them for a certain usergroup?

Basically what I want to do is add a linked drop down for private members linking to various sections that only the private members can see, things like arcade.php, gameroom.php etc etc.

Is it...

Code:
global $template_hook;
$tabselected = '';
$tablinks = '';
if (THIS_SCRIPT == 'yourpage')
{
    $vbulletin->options['selectednavtab']='private_members';
    $tabselected = ' class="selected"';
    $tablinks = '                <ul class="floatcontainer">
                        <li><a href="URL LINK">Prediction League</a></li>
                            <li class="popupmenu">
                                <a href="javascript://" class="popupctrl">Drop Down</a>
                                <ul class="popupbody popuphover">
                                        <li><a href="arcade.php">Arcade</a></li>
                                        <li><a href="gameroom.php">Gameroom</a></li>
                                        <li><a href="THE LINK TO FORUM">Forum</a></li>
                                </ul>
                            </li>
                        <li><a href="URL LINK">Gallery</a></li>
                        
                </ul> ';

}
I also want to link to external links, can I do this or am I better doing it via the bottom code
Code:
$template_hook['navtab_end'] .= '<li'.$tabselected.'><a class="navtab" href="link.php">Nav Link</a>'.$tablinks.'</li>' ;
Thanks
Reply With Quote
  #28  
Old 11-17-2009, 06:47 PM
arena's Avatar
arena arena is offline
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 159
Благодарил(а): 0 раз(а)
Поблагодарили: 0 раз(а) в 0 сообщениях
Default

Please www.arenatr.com look top navbar link (Forum categories)
Reply With Quote
  #29  
Old 11-17-2009, 07:28 PM
Lynne's Avatar
Lynne Lynne is offline
 
Join Date: Sep 2004
Location: California/Idaho
Posts: 41,180
Благодарил(а): 0 раз(а)
Поблагодарили: 0 раз(а) в 0 сообщениях
Default

Quote:
Originally Posted by hIBEES View Post
Lynne,

How do you add them for a certain usergroup?

Basically what I want to do is add a linked drop down for private members linking to various sections that only the private members can see, things like arcade.php, gameroom.php etc etc.

Is it...

Code:
global $template_hook;
$tabselected = '';
$tablinks = '';
if (THIS_SCRIPT == 'yourpage')
{
    $vbulletin->options['selectednavtab']='private_members';
    $tabselected = ' class="selected"';
    $tablinks = '                <ul class="floatcontainer">
                        <li><a href="URL LINK">Prediction League</a></li>
                            <li class="popupmenu">
                                <a href="javascript://" class="popupctrl">Drop Down</a>
                                <ul class="popupbody popuphover">
                                        <li><a href="arcade.php">Arcade</a></li>
                                        <li><a href="gameroom.php">Gameroom</a></li>
                                        <li><a href="THE LINK TO FORUM">Forum</a></li>
                                </ul>
                            </li>
                        <li><a href="URL LINK">Gallery</a></li>
                        
                </ul> ';

}
I also want to link to external links, can I do this or am I better doing it via the bottom code
Code:
$template_hook['navtab_end'] .= '<li'.$tabselected.'><a class="navtab" href="link.php">Nav Link</a>'.$tablinks.'</li>' ;
Thanks
If you want to add in a condition, you could do something like this for say, arcade.php to only usergroup 5,6, ad 7:
PHP Code:
    $tablinks '<ul class="floatcontainer">
                        <li><a href="URL LINK">Prediction League</a></li>
                            <li class="popupmenu">
                                <a href="javascript://" class="popupctrl">Drop Down</a>
                                <ul class="popupbody popuphover">'
;
if (
is_member_of($vbulletin->userinfo567))  
{
$tablinks .= '<li><a href="arcade.php">Arcade</a></li>';
}
                                        
  
$tablinks .= '                                      <li><a href="gameroom.php">Gameroom</a></li>
                                        <li><a href="THE LINK TO FORUM">Forum</a></li>
                                </ul>
                            </li>
                        <li><a href="URL LINK">Gallery</a></li>
                        
                </ul> '

That isn't tested, but it should work. And, there is no reason you can't make external links.

Quote:
Originally Posted by arena View Post
Please www.arenatr.com look top navbar link (Forum categories)
Sorry, but I still don't understand your question. That is not a vb4 site at all.
Reply With Quote
  #30  
Old 11-17-2009, 07:40 PM
Bounce's Avatar
Bounce Bounce is offline
 
Join Date: Mar 2004
Location: Edinburgh,Scotland
Posts: 919
Благодарил(а): 0 раз(а)
Поблагодарили: 0 раз(а) в 0 сообщениях
Default

Quote:
Originally Posted by Lynne View Post
If you want to add in a condition, you could do something like this for say, arcade.php to only usergroup 5,6, ad 7:
PHP Code:
    $tablinks '<ul class="floatcontainer">
                        <li><a href="URL LINK">Prediction League</a></li>
                            <li class="popupmenu">
                                <a href="javascript://" class="popupctrl">Drop Down</a>
                                <ul class="popupbody popuphover">'
;
if (
is_member_of($vbulletin->userinfo567))  
{
$tablinks .= '<li><a href="arcade.php">Arcade</a></li>';
}
                                        
  
$tablinks .= '                                      <li><a href="gameroom.php">Gameroom</a></li>
                                        <li><a href="THE LINK TO FORUM">Forum</a></li>
                                </ul>
                            </li>
                        <li><a href="URL LINK">Gallery</a></li>
                        
                </ul> '

That isn't tested, but it should work. And, there is no reason you can't make external links.


Sorry, but I still don't understand your question. That is not a vb4 site at all.
Thank you very much lynne, am at a loss thou with the
Code:
if (THIS_SCRIPT == 'yourpage')
Where do you get that from?
Reply With Quote
  #31  
Old 11-17-2009, 07:46 PM
ragtek ragtek is offline
 
Join Date: Mar 2006
Location: austria, croatia
Posts: 1,630
Благодарил(а): 0 раз(а)
Поблагодарили: 0 раз(а) в 0 сообщениях
Default

When you create your own page, you have to define this_script
Reply With Quote
Reply


Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 09:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.12 by vBS
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
X vBulletin 3.8.12 by vBS Debug Information
  • Page Generation 0.05378 seconds
  • Memory Usage 2,382KB
  • Queries Executed 26 (?)
More Information
Template Usage:
  • (1)SHOWTHREAD
  • (1)ad_footer_end
  • (1)ad_footer_start
  • (1)ad_header_end
  • (1)ad_header_logo
  • (1)ad_navbar_below
  • (1)ad_showthread_beforeqr
  • (5)bbcode_code
  • (6)bbcode_php
  • (5)bbcode_quote
  • (1)footer
  • (1)forumjump
  • (1)forumrules
  • (1)gobutton
  • (1)header
  • (1)headinclude
  • (1)modsystem_article
  • (1)navbar
  • (4)navbar_link
  • (120)option
  • (1)pagenav
  • (1)pagenav_curpage
  • (4)pagenav_pagelink
  • (2)pagenav_pagelinkrel
  • (11)post_thanks_box
  • (10)post_thanks_box_bit
  • (11)post_thanks_button
  • (1)post_thanks_javascript
  • (1)post_thanks_navbar_search
  • (1)post_thanks_postbit
  • (11)post_thanks_postbit_info
  • (10)postbit
  • (1)postbit_attachment
  • (11)postbit_onlinestatus
  • (11)postbit_wrapper
  • (1)spacer_close
  • (1)spacer_open
  • (1)tagbit_wrapper 

Phrase Groups Available:
  • global
  • inlinemod
  • postbit
  • posting
  • reputationlevel
  • showthread
Included Files:
  • ./showthread.php
  • ./global.php
  • ./includes/init.php
  • ./includes/class_core.php
  • ./includes/config.php
  • ./includes/functions.php
  • ./includes/class_hook.php
  • ./includes/modsystem_functions.php
  • ./includes/functions_bigthree.php
  • ./includes/class_postbit.php
  • ./includes/class_bbcode.php
  • ./includes/functions_reputation.php
  • ./includes/functions_post_thanks.php 

Hooks Called:
  • init_startup
  • init_startup_session_setup_start
  • init_startup_session_setup_complete
  • cache_permissions
  • fetch_threadinfo_query
  • fetch_threadinfo
  • fetch_foruminfo
  • style_fetch
  • cache_templates
  • global_start
  • parse_templates
  • global_setup_complete
  • showthread_start
  • showthread_getinfo
  • forumjump
  • showthread_post_start
  • showthread_query_postids
  • showthread_query
  • bbcode_fetch_tags
  • bbcode_create
  • showthread_postbit_create
  • postbit_factory
  • postbit_display_start
  • post_thanks_function_post_thanks_off_start
  • post_thanks_function_post_thanks_off_end
  • post_thanks_function_fetch_thanks_start
  • fetch_musername
  • post_thanks_function_fetch_thanks_end
  • post_thanks_function_thanked_already_start
  • post_thanks_function_thanked_already_end
  • post_thanks_function_fetch_thanks_bit_start
  • post_thanks_function_show_thanks_date_start
  • post_thanks_function_show_thanks_date_end
  • post_thanks_function_fetch_thanks_bit_end
  • post_thanks_function_fetch_post_thanks_template_start
  • post_thanks_function_fetch_post_thanks_template_end
  • postbit_imicons
  • bbcode_parse_start
  • bbcode_parse_complete_precache
  • bbcode_parse_complete
  • postbit_attachment
  • postbit_display_complete
  • post_thanks_function_can_thank_this_post_start
  • pagenav_page
  • pagenav_complete
  • tag_fetchbit_complete
  • forumrules
  • navbits
  • navbits_complete
  • showthread_complete